
Jadłospis od 27.11.2023 do 08.12.2023 roku
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedziałek 27. 11. | Chleb kanapkowy 40g, masło 5g, konfitura truskawkowa 10g, ser żółty 15g, mix warzyw 30-50g, herbata owocowa 150 (herbata owocowa, cukier) II śniadanie: Warzywo 40g, ziarno słonecznika 10g | Kapuśniak 200g (biała kapusta ok 40g, szynka bez kości 20g, kiełbasa schabowa 15g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, ogórek kiszony 25g, koper, czosnek, przyprawy) Racuchy z jabłkiem ok 130g (mąka pszenna,mleko,mąka bezglutenowa, jaja, olej drożdże, cukier, cukier z wanilią, cynamon, jabłka) kompot owocowy 200g (owoce 20g, cukier 5g) | Banan 1 szt. |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler | |
Wtorek 28. 11. | Płatki kukurydziane z mlekiem 200g (mleko 2%tł 180g, płatki kukurydziane 25g) chleb dyniowy 35g, masło 4g, szynka wieprzowa 10g, szynka drobiowa 10g, mix warzyw 30-50g II śniadanie: Owoc 100g | Zupa jarzynowa 200g (mieszanka 7składnikowa 40g, szynka wieprzowa ok.25g, makaron 16g, por 2g, śmietana 12%tł. 15g, mleko2%tł. 5g, nać, koper, przyprawy) Pierogi z kapustą i mięsem ok 150g (3szt) (mąka pszenna, mąka kukurydziana, jaja, łopatka wieprzowa, kapusta kiszona, cebula, przyprawy) sok owocowy 200g | Mufinki czekoladowe ok.50g (mąka pszenna, mąka bezglutenowa, jaja, masło, czekolada gorzka, cukier, cukier z wanilią, mleko, proszek do pieczenia, kakao) woda 150g |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja |
Środa 29. 11. | Bułka graham40g, masło 4g, szynka drobiowa 10g, jajecznica na parze (jajo 1 szt.) mix warzyw 30-50g, herbata ziołowa 150g II śniadanie: Warzywo 40g, ziarno dyni 10g | Barszcz biały 200g (ziemniaki 80g,szynka wieprzowa 20g, marchew 20g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, koper, czosnek, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, przyprawy) Makaron ze szpinakiem z białym serem 230g (makaron, ser biały, szpinak mrożony, czosnek, masło) kompot owocowy 200g (mieszanka kompotowa 20g, cukier 5g) | Tosty z żółtym serem, szynką drobiowa i ketchupem ok 60g, herbata z cytryną i cukrem 150g |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą |
Czwartek 30. 11. | Płatki owsiane na mleku 200g (mleko 180g, płatki owsiane 12g,) chleb domowy 35g, masło 4g, kurczak złocisty 10g, miód 10g, mix warzyw 30-50g II śniadanie: Owoc 100g | Zupa porowa 200g (szynka b/k 25g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, makaron 16g, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, por, nać, cebula, czosnek) Filet z indyka z pieca 60g, frytki 100g, surówka wiosenna 60g (sałata lodowa, papryka, ogórek świeży, ketchup, musztarda, majonez, jogurt grecki) kompot owocowy 200g (owoce 20g, cukier 5g) | Jogurt 150g (jogurt naturalny 125g, cukier, mleko 2%tł, malinowy świeża) pałki kukurydziane |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, gorczyca | Mleko łącznie z laktozą |
Piątek 01. 12. | Bułka kajzerka 40g, masło 5g, pasta z tuńczyka 20g (tuńczyk z wody, cebula, kukurydza)filet z kurczaka pieczony 20g,mix warzyw 30-50g, kakao 150g (mleko 2% 150g, kakao, cukier 4g) II śniadanie: Warzywo 50g | Krupnik z kaszy gryczanej 200g (kurczak 25g, kasza gryczana12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Ryba w jarzynach 140g (filet z morszczuka, przyprawy, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, koncentrat pomidorowy, koper) ziemniaki purre 100g (ziemniaki 140g, mleko 2%tł. 2g, masło 2g) kompot owocowy 200g (owoce 20g, cukier 5g) | Talerz owocowy 100g |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, ryba | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, ryba | |
Poniedziałek 04. 12. | Chleb kanapkowy 40g, masło 5g, szynka z liściem 15g, ser żółty 15g, mix warzyw 30-50g, herbata ziołowa 150g II śniadanie: Owoc 100g | Zupa kalafiorowa 200g (kalafior ok 40g, ziemniaki 60g, warzywa mrożone ok 40g, śmietana 12%tł. 15g, mleko 5g, przyprawy, nać) Gulasz wieprzowy 80g (szynka b/k wieprzowa 60g, cebula 8g, mąka pszenna 2,4g, przyprawy), kasza gryczana35g, ogórek kiszony 60g, kompot owocowy 200g (owoce 20g, cukier 5g) | Gofry z konfiturom/cukrem pudrem 1szt (mąka pszenna, jaja, mleko, olej, proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią, dżem truskawkowy, cukier puder) |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja |
Wtorek 05. 12. | Płatki kukurydziane z mlekiem 200g (mleko 2%tł 175g, płatki kukurydziane 25g) chleb królewski 35g, kurczak złocisty 15g,masło 4g, jajo ½ szt.mix warzyw 30-50g II śniadanie: Owoc 100g | Zupa grochowa 200g (szynka wieprzowa b/k, groch 30g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, przyprawy, nać) Makaron z serem i musem truskawkowym 250g (makaron 50g, ser biały 50g, truskawka mrożona 40g, cukier 8g, cukier z wanilią) kompot owocowy 200g (owoce 20g, cukier 5g) | Pizza 1szt. Ok 60g (mąka pszenna, kukurydziana, drożdże, olej, pulpa pomidorowa, ser żółty, przyprawy, ananas) Soczek owocowy 200g |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, |
Środa 06. 12. | Bułka graham 40g, masło 5g, kurczak złocisty 15g, pasta z soczewicy 20g (soczewica czerwona, marchew, pietruszka, seler, przyprawy, oliwa) mix warzyw 15-30g, kakao 150g (mleko 2%, kakao, cukier) II śniadanie: Warzywo 40g, ziarno słonecznika 10g | Zupa pomidorowa z makaronem 200g (kurczak, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, makaron 16g,koncentrat pomidorowy 10g, śmietana 12% 15g, mleko 2%tł. 5g, przyprawy) Nuggetsy z kurczaka 60g (filet z kurczaka, jaja, mąka pszenna, olej, przyprawy), ziemniaki opiekane 100g, surówka z kapusty pekińskiej 60g (kapusta pekińska, jabłko, kukurydza, jogurt grecki), kompot owocowy 200g (owoce 20g, cukier 5g) | Deser jogurtowy 150g (jogurt grecki, truskawka mrożona, cukier) herbatniki 16g |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą |
Czwartek 07. 12. | Płatki ryżowe z mlekiem (mleko2%tł 180g, płatki ryżowe 12g) chleb królewski 35g,masło 5g, miód 10g, szynka z liściem 15g, mix warzyw 30-50 II śniadanie: Owoc 100g | Rosół drobiowo warzywny z makaronem 200g (kurczak ok.40g, kaczka, makaron 5 jajeczny 15g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por, cebula, nać, przyprawy, seler naciowy) Pulpety w sosie koperkowym ok.100g (polędwica wieprzowa 60g, jaja, bułka pszenna, przyprawy, śmietana 18%, mleko 2%, koper, mąka pszenna) ryż 30g, surówka z marchwi 60g (marchew, jabłko, cytryna, przyprawy) kompot owocowy (owoce 20g, cukier 5g) | Kisiel truskawkowy (truskawka mrożona, mąka ziemniaczana, cukier) wafle ryżowe 10g |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, | |
Piątek 08.12. | Bagietka 40g, masło 5g, polędwica pieczona 15g, ser biały 15g, herbata owocowa 150g, mix warzyw 30-50g II śniadanie: Warzywo 40g, ziarno dyni 10g | Krupnik z kaszy jęczmiennej 200g (kurczak 25g, kasza jęczmienna12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Ryba z pieca 80g (filet z morszczuka, jaja,bułka tarta, olej, przyprawy), ziemniaki purre ok 100g, (ziemniaki 140g, masło 1,8g, mleko 7g) surówka z kapusty kiszonej 60g (kapusta kiszona, jabłko, cebula, przyprawy, olej) kompot owocowy 200g (owoce 20g, cukier 3g) | Owoc 1szt |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler |
Zastrzega się, że jadłospis może ulec zmianie. W trakcie całodziennego pobytu dzieci w przedszkolu podawana jest woda mineralna.