Jadłospis


*informacje o alergenach znajdują się na dole strony

Jadłospis od 10.11.2025 do 21.11.2025 roku

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
Poniedziałek 10.11.       Dzień wolny od zajęć dydaktycznych   
Wtorek 11.11.     Święto Niepodległości       
Środa 12.11.Chleb dyniowy 40g, masło 4g, kurczak złocisty 15g, szynka z liściem 15g, mix warzyw 30-50, kawa zbożowa z mlekiem 150g (mleko 2% tł. kawa inka, cukier)   II Śniadanie Owoc 100gZupa szpinakowa z jajkiem 200g (szpinak ok.25g, jajo ok.15g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, koper, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g,przyprawy) Ryż z jabłkiem 230g (ryż 30g, jabłko 130g, jogurt grecki 10g, cukier ok.5g) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Owoc 1 szt.
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja 
Czwartek 13.11.Bagietka 40g, masło 5g, pasta z tuńczyka 20g (tuńczyk, cebula, kukurydza, oliwa, ogórek kiszony, przyprawy)kielecka podsuszana 15g, mix warzyw 30-50g, bawarka 150g (mleko 2%, herbata czarna, cukier) II Śniadanie Owoc 100gZupa koperkowa 200g (marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, makaron 15g, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, por, nać, cebula, czosnek) Filet z kurczaka na parze 69g (pierś z kurczaka, olej, przyprawy) ziemniaki opiekane ok 100g marchewka z groszkiem 60g (marchew, groszek zielony, masło, mąka pszenna, cytryna, przyprawy) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Budyń czekoladowy 150g (mleko, kakao, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, cukier) wafle ryżowe
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą,Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Piątek 14.11.Bułka graham 40g, masło 5g, polędwica sopocka 15g, pasta z zielonego groszku 15g (grosze konserwowy, pomidory suszone, przyprawy)mix warzyw 30-50g, mleko 150g   II Śniadanie Owoc 100gKrupnik z kaszy gryczanej 200g (kurczak 25g, kasza gryczana 12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Ryba smażona 69g (filet z miruny, jaja, bułka pszenna, olej, przyprawy) ziemniaki purre 100g (ziemniaki 140g, masło, mleko 2%tł) surówka z kapusty kiszonej 60g (kapusta kiszona, jabłko, cebula, przyprawy, olej) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Drożdżówka 50g (mąka pszenna, jaja, drożdże, masło, mleko 2%tł, cukier)soczek owocowy 200g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja, rybaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja  
Poniedziałek       17.11.Chleb kanapkowy 40g, masło 5g,szynka z liściem 15g, pasta z białej fasoli 15g (biała fasola, cebula, przyprawy) mix warzyw 30-50g, kakao 150g (mleko 2%, kakao, cukier)   II Śniadanie Owoc 100gKapuśniak 200g (kapusta kiszona 25g, kiełbasa schabowa 15g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, koper, czosnek, koncentrat pomidorowy 2g, przyprawy) Makaron z serem i musem truskawkowym 250g (makaron 50g, ser biały 50g, śmietana 18%, truskawka mrożona 50g, cukier 8g) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Pizza 1szt. Ok 60g (mąka pszenna, olej, drożdże, koncentrat pomidorowy, ser mozzarella, pieczarka, polędwica kanadyjska, przyprawy) herbata z cytryną 150g (herbata, cytryna, cukier)
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą,Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą,
Wtorek 18.11.Płatki kukurydziane z mlekiem 200g (mleko 2%tł 180g, płatki kukurydziane 25g) chleb królewski 35g, masło 4g, polędwica sopocka 10g, twarożek 20g (ser biały, śmietana 12%, rzodkiewka) mix warzyw 30-50g   II Śniadanie Warzywo 40gRosół drobiowo warzywny z zacierkami 200g (kurczak ok.40g, makaron czterojajeczny 15g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por, cebula, nać, przyprawy, seler naciowy) Pulpety w sosie koperkowym ok.100g (filet z piersi kurczaka 69g, jaja, bułka pszenna, przyprawy, śmietana 12% mleko 2%, koper, mąka pszenna) ziemniaki purre ok 100g (ziemniaki 140g, masło 1,8g, mleko 7g) surówka z kapusty pekińskiej 60g (kapusta pekińska, marchew, papryka czerwona, oliwa, ziarno słonecznika, kukurydza) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Kisiel z czarnej porzeczki 150g (czarna porzeczka mrożona, mąka ziemniaczana, cukier) wafle ryżowe  
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja 
Środa 19.11.Bułka graham 40g, masło 5g, kurczak złocisty 15g, pasta jajeczna ok.20g, szt. (jaja, majonez, szczypior, pomidor),mix warzyw 30-50g kawa zbożowa z mlekiem 150g (mleko, kawa inka, cukier)   II Śniadanie Owoc 100gZupa kalafiorowa z ziemniakami 200g (marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, kalafior, fasolka szparagowa, brukselka, przyprawy, ziemniaki 60g, por 2g, śmietana 12%tł, mleko 2%tł. 5g, koper) Gulasz wieprzowy 80g (szynka wieprzowa 60g, cebula 8g, mąka pszenna 2,4g, przyprawy) kasza jęczmienna 35g, surówka z ogórka kiszonego 60g (ogórek kiszony, cebula, nać, przyprawy) kompot jabłkowy 200g (jabłko 30g, cukier 5g)Talerz owocowy
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja, gorczycaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą,
Czwartek 20.11.Płatki owsiane na mleku 200g (mleko 180g, płatki owsiane 12g) chleb domowy 35g, masło 5g, pasztet wieprzowy 15g, polędwica kanadyjska 10g, mix warzyw 30-50g   II Śniadanie Owoc 100gZupa pomidorowa z makaronem 200g (szynka bez kości wieprzowa ok.20g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, makaron 15g, koncentrat pomidorowy 10g, śmietana 12% 15g, mleko 2%tł. 5g, przyprawy) Jajko sadzone 1szt. ziemniaki puree 100g (ziemniaki 140g, masło, mleko 2%tł) mizeria z ogórka i rzodkiewki 60g (ogórek świeży, rzodkiewka, jogurt grecki) kompot owocowy 200g (owoce 30g, cukier 5g)Deser jogurtowy 150g (jogurt grecki 130g, borówka 20g, herbatniki 8g, czekolada gorzka 2g)
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja,Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą,
Piątek 21.11.Bułka graham 40g, masło 5g, kielecka podsuszana 15g, ser żółty 15g, mix warzyw 30-50g, mleko 150g   II Śniadanie Owoc 100gKrupnik jaglany 200g (kurczak 25g, kasza jaglana 12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Paluszki rybne ok. 60g (filet z miruny, jaja, bułka tarta, olej, przyprawy) ziemniaki purre ok 100g (ziemniaki 140g, masło 1,8g, mleko 7g) surówka z marchwi 60g (marchew, jabłko, jogurt grecki, cytryna) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Galaretka truskawkowa 150g, jabłko 80g  
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą,Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja, ryba 

Zastrzega się, że jadłospis może ulec zmianie. W trakcie całodziennego pobytu dzieci

w przedszkolu podawana jest woda mineralna.


Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, które napisane są pogrubioną czcionką. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: *pieprz,  *ziele angielskie, *liść laurowy, *majeranek, *oregano, *bazylia, * zioła prowansalskie, * papryka słodka , * pieprz ziołowy, *kwasek cytrynowy,*cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W trakcie codziennego pobytu dziecka w przedszkolu   podawana jest woda mineralna.

LISTA ALERGENÓW

Wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

Substancje zawierające alergeny:

1. Zboża zawierające gluten,(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe), a także produkty pochodne.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

 3. Jaja i produkty pochodne.

 4. Ryby i produkty pochodne.

 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

 6. Soja i produkty pochodne.

 7. Mleko i produkty pochodne

 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Ancaridum occidentale), orzeszki pekan (Carya illioiesis/Wangenh/ K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa) , pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne

 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne.

 10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2.

13. Łubin i produkty pochodne.

 14. Mięczaki i produkty pochodne.