
*informacje o alergenach znajdują się na dole strony
Jadłospis od 10.11.2025 do 21.11.2025 roku
| Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
| Poniedziałek 10.11. | Dzień wolny od zajęć dydaktycznych | ||
| Wtorek 11.11. | Święto Niepodległości | ||
| Środa 12.11. | Chleb dyniowy 40g, masło 4g, kurczak złocisty 15g, szynka z liściem 15g, mix warzyw 30-50, kawa zbożowa z mlekiem 150g (mleko 2% tł. kawa inka, cukier) II Śniadanie Owoc 100g | Zupa szpinakowa z jajkiem 200g (szpinak ok.25g, jajo ok.15g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, koper, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g,przyprawy) Ryż z jabłkiem 230g (ryż 30g, jabłko 130g, jogurt grecki 10g, cukier ok.5g) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g) | Owoc 1 szt. |
| Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja | |
| Czwartek 13.11. | Bagietka 40g, masło 5g, pasta z tuńczyka 20g (tuńczyk, cebula, kukurydza, oliwa, ogórek kiszony, przyprawy)kielecka podsuszana 15g, mix warzyw 30-50g, bawarka 150g (mleko 2%, herbata czarna, cukier) II Śniadanie Owoc 100g | Zupa koperkowa 200g (marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, makaron 15g, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, por, nać, cebula, czosnek) Filet z kurczaka na parze 69g (pierś z kurczaka, olej, przyprawy) ziemniaki opiekane ok 100g marchewka z groszkiem 60g (marchew, groszek zielony, masło, mąka pszenna, cytryna, przyprawy) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g) | Budyń czekoladowy 150g (mleko, kakao, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, cukier) wafle ryżowe |
| Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą |
| Piątek 14.11. | Bułka graham 40g, masło 5g, polędwica sopocka 15g, pasta z zielonego groszku 15g (grosze konserwowy, pomidory suszone, przyprawy)mix warzyw 30-50g, mleko 150g II Śniadanie Owoc 100g | Krupnik z kaszy gryczanej 200g (kurczak 25g, kasza gryczana 12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Ryba smażona 69g (filet z miruny, jaja, bułka pszenna, olej, przyprawy) ziemniaki purre 100g (ziemniaki 140g, masło, mleko 2%tł) surówka z kapusty kiszonej 60g (kapusta kiszona, jabłko, cebula, przyprawy, olej) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g) | Drożdżówka 50g (mąka pszenna, jaja, drożdże, masło, mleko 2%tł, cukier)soczek owocowy 200g |
| Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja, ryba | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja |
| Poniedziałek 17.11. | Chleb kanapkowy 40g, masło 5g,szynka z liściem 15g, pasta z białej fasoli 15g (biała fasola, cebula, przyprawy) mix warzyw 30-50g, kakao 150g (mleko 2%, kakao, cukier) II Śniadanie Owoc 100g | Kapuśniak 200g (kapusta kiszona 25g, kiełbasa schabowa 15g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, koper, czosnek, koncentrat pomidorowy 2g, przyprawy) Makaron z serem i musem truskawkowym 250g (makaron 50g, ser biały 50g, śmietana 18%, truskawka mrożona 50g, cukier 8g) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g) | Pizza 1szt. Ok 60g (mąka pszenna, olej, drożdże, koncentrat pomidorowy, ser mozzarella, pieczarka, polędwica kanadyjska, przyprawy) herbata z cytryną 150g (herbata, cytryna, cukier) |
| Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, |
| Wtorek 18.11. | Płatki kukurydziane z mlekiem 200g (mleko 2%tł 180g, płatki kukurydziane 25g) chleb królewski 35g, masło 4g, polędwica sopocka 10g, twarożek 20g (ser biały, śmietana 12%, rzodkiewka) mix warzyw 30-50g II Śniadanie Warzywo 40g | Rosół drobiowo warzywny z zacierkami 200g (kurczak ok.40g, makaron czterojajeczny 15g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por, cebula, nać, przyprawy, seler naciowy) Pulpety w sosie koperkowym ok.100g (filet z piersi kurczaka 69g, jaja, bułka pszenna, przyprawy, śmietana 12% mleko 2%, koper, mąka pszenna) ziemniaki purre ok 100g (ziemniaki 140g, masło 1,8g, mleko 7g) surówka z kapusty pekińskiej 60g (kapusta pekińska, marchew, papryka czerwona, oliwa, ziarno słonecznika, kukurydza) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g) | Kisiel z czarnej porzeczki 150g (czarna porzeczka mrożona, mąka ziemniaczana, cukier) wafle ryżowe |
| Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja | |
| Środa 19.11. | Bułka graham 40g, masło 5g, kurczak złocisty 15g, pasta jajeczna ok.20g, szt. (jaja, majonez, szczypior, pomidor),mix warzyw 30-50g kawa zbożowa z mlekiem 150g (mleko, kawa inka, cukier) II Śniadanie Owoc 100g | Zupa kalafiorowa z ziemniakami 200g (marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, kalafior, fasolka szparagowa, brukselka, przyprawy, ziemniaki 60g, por 2g, śmietana 12%tł, mleko 2%tł. 5g, koper) Gulasz wieprzowy 80g (szynka wieprzowa 60g, cebula 8g, mąka pszenna 2,4g, przyprawy) kasza jęczmienna 35g, surówka z ogórka kiszonego 60g (ogórek kiszony, cebula, nać, przyprawy) kompot jabłkowy 200g (jabłko 30g, cukier 5g) | Talerz owocowy |
| Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja, gorczyca | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, |
| Czwartek 20.11. | Płatki owsiane na mleku 200g (mleko 180g, płatki owsiane 12g) chleb domowy 35g, masło 5g, pasztet wieprzowy 15g, polędwica kanadyjska 10g, mix warzyw 30-50g II Śniadanie Owoc 100g | Zupa pomidorowa z makaronem 200g (szynka bez kości wieprzowa ok.20g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, makaron 15g, koncentrat pomidorowy 10g, śmietana 12% 15g, mleko 2%tł. 5g, przyprawy) Jajko sadzone 1szt. ziemniaki puree 100g (ziemniaki 140g, masło, mleko 2%tł) mizeria z ogórka i rzodkiewki 60g (ogórek świeży, rzodkiewka, jogurt grecki) kompot owocowy 200g (owoce 30g, cukier 5g) | Deser jogurtowy 150g (jogurt grecki 130g, borówka 20g, herbatniki 8g, czekolada gorzka 2g) |
| Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja, | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, |
| Piątek 21.11. | Bułka graham 40g, masło 5g, kielecka podsuszana 15g, ser żółty 15g, mix warzyw 30-50g, mleko 150g II Śniadanie Owoc 100g | Krupnik jaglany 200g (kurczak 25g, kasza jaglana 12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Paluszki rybne ok. 60g (filet z miruny, jaja, bułka tarta, olej, przyprawy) ziemniaki purre ok 100g (ziemniaki 140g, masło 1,8g, mleko 7g) surówka z marchwi 60g (marchew, jabłko, jogurt grecki, cytryna) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g) | Galaretka truskawkowa 150g, jabłko 80g |
| Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja, ryba |
Zastrzega się, że jadłospis może ulec zmianie. W trakcie całodziennego pobytu dzieci
w przedszkolu podawana jest woda mineralna.
Informacje o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, które napisane są pogrubioną czcionką. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: *pieprz, *ziele angielskie, *liść laurowy, *majeranek, *oregano, *bazylia, * zioła prowansalskie, * papryka słodka , * pieprz ziołowy, *kwasek cytrynowy,*cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
W trakcie codziennego pobytu dziecka w przedszkolu podawana jest woda mineralna.
LISTA ALERGENÓW
Wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
Substancje zawierające alergeny:
1. Zboża zawierające gluten,(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe), a także produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Ancaridum occidentale), orzeszki pekan (Carya illioiesis/Wangenh/ K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa) , pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.