Jadłospis

Jadłospis od 15.04.2024 do 26.04.2024 roku

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
Poniedziałek 15.04.Chleb kanapkowy 40g, masło 5g,dżem owocowy 15g, ser żółty 15g, mix warzyw 30-50g, herbata ziołowa 150g   II Śniadanie Warzywo 40gZupa jarzynowa z ziemniakami 200g (kurczak, mieszanka 7składnikowa 40g, ziemniaki 60g, por 2g, śmietana 12%tł, mleko 2%tł. 5g, nać, koper, przyprawy) Makaron z serem i musem truskawkowym 250g (makaron 50g, ser biały 50g, truskawka mrożona 40g, cukier 8g) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Budyń czekoladowy 150g (mleko, masło, mąka ziemniaczana, kakao, cukier)  
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerMleko łącznie z laktozą,
Wtorek 16.04.Płatki kukurydziane z mlekiem 200g (mleko 2%tł 180g, płatki kukurydziane 25g) bagietka 35g, masło 4g, kurczak złocisty 10g, jajo ¼ szt. mix warzyw 30-50g   II Śniadanie Warzywo 40gZupa pomidorowa z makaronem 200g (kurczak, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, makaron 15g,koncentrat pomidorowy 10g, śmietana 12% 15g, mleko 2%tł. 5g, przyprawy) Kotlet schabowy 60g (schab bez kości, jaja, bułka tarta, olej, przyprawy) ziemniaki purre ok 100g (ziemniaki 140g, masło 1,8g, mleko 7g) fasolka szparagowa 60g, kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Talerz owocowy 100g  
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja 
Środa 17.04.Chleb królewski 40g, masło 4g, pasta z soczewicy 20g (soczewica czerwona, marchew, pietruszka, seler, przyprawy, oliwa) polędwica kanadyjska ok.20g,mix warzyw 30-50, kakao 150g (mleko 2% tł. kakao, cukier)   II Śniadanie Owoc 100gBarszcz czerwony z ziemniakami 200g (burak czerwony 60g, ziemniaki 80g, barszcz biały 20g, marchew 20g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, koper, czosnek, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, przyprawy) Pierogi z kapusta i mięsem ok 150g(3szt) (mąka pszenna, mąka kukurydziana, łopatka wieprzowa, kapusta kiszona, cebula, przyprawy) surówka z marchwi 60g (marchew, jabłko, cytryna, cukier), kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Jogurt truskawkowy pitny 150g (jogurt naturalny, mleko 2%, cukier )  
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selermleko łącznie z laktozą,
Czwartek 18.04.Płatki owsiane  na mleku 200g (mleko 180g, płatki owsiane 12g) chleb dyniowy 35g, masło 4g, ser biały 15g, miód 10g, mix warzyw 30-50g   II Śniadanie Owoc 100gZupa ogórkowa 200g (kurczak 25g, ogórek kiszony 30g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por, koper, śmietana 12%tł. 15g, mleko 5g, przyprawy) Kurczak z warzywami (filet z kurczaka, przyprawy, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, koncentrat pomidorowy, nać) ryż 30g, kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Pizza 1szt. Ok 60g (mąka pszenna, mąka kukurydziana, drożdże, olej, pulpa pomidorowa, ser żółty, przyprawy) sok owocowy 150g  
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą,Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Piątek 19.04.Bułka graham 40g, masło 5g, polędwica pieczona 20g, pasta jajeczna 20g (jajo, majonez, szczypiorek)mix warzyw 30-50g, kawa zbożowa z mlekiem 150g (mleko 2%tł. kawa inka, cukier)   II Śniadanie Owoc 100gKrupnik 200g (kurczak 25g, kasza jęczmienna 12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Ryba smażona 80g (filet z miruny 80g, jaja, bułka tarta, olej, przyprawy), ziemniaki purre 100g (ziemniaki 140g, masło, mleko 2%tł) surówka z kapusty kiszonej 60g (kapusta kiszona, jabłko, cebula, przyprawy, olej) kompot jabłkowy 200g (owoce 30g, cukier 5g)Actimel 100g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja, rybamleko łącznie z laktozą
Poniedziałek 22.04.Chleb kanapkowy 40g, masło 5g, ser żółty 15g, konfitura wiśniowa 15g, mix warzyw 30-50g, herbata ziołowa 150g   II Śniadanie Owoc 100gZupa brokułowa 200g (brokuł mrożony ok 25g, mieszanka siedmioskładnikowa ok. 40g, ziemniaki 60g, śmietana 12%tł. 15g, mleko 5g, przyprawy) Makaron z mięsem 230g (makaron 50g, szynka b/k 60g, koncentrat pomidorowy, cebula 6g, przyprawy) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Biszkopt 50g z jabłkiem (mąka pszenna, jaja, cukier, jabłko) mleko 150g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą,Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja
Wtorek 23.04.Płatki kukurydziane z mlekiem 200g (mleko 180g, płatki kukurydziane ok. 25g,) chleb królewski 35g, masło 4g, szynka z liściem 10g, pasta z zielonego groszku 15g (groszek konserwowy, pomidory suszone, przyprawy) mix warzyw 30-50-g   II Śniadanie Owoc 100gKrupnik jaglany 200g (kurczak 25g, kasza jaglana12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 100g (ziemniaki, jaja, mąka pszenna, cebula, przyprawy, śmietana 30%, pieczarka, nać, olej) surówka z marchwi 60g (marchew, cytryna) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier)Owoc 1szt lub ok 100g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, 
Środa 24.04.Bułka kajzerka 40g, masło 5g, kurczak złocisty 15g, jajecznica na parze (jajo 1 szt.)mix warzyw 30-50g kawa zbożowa z mlekiem 150g (mleko, kawa inka, cukier)   II Śniadanie Warzywo 40gZupa kalafiorowa 200g (kalafior ok 25g, ziemniaki 60g, warzywa mrożone ok 40g, śmietana 12%tł. 15g, mleko 5g, przyprawy, nać) Gulasz wieprzowy 80g (polędwica wieprzowa 60g, cebula 8g, mąka pszenna 2,4g, przyprawy), kasza jęczmienna 35g, buraki z jabłkiem 60g (burak czerwony 55,5g, jabłko 5,5g, cytryna, cukier 0,8g, olej 2,2g, przyprawy) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Deser jogurtowy 150g (jogurt grecki, malina mrożona, cukier) wafle ryżowe  
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Czwartek 25.04.Kasza manna z mlekiem 200g (mleko 180g, kasza manna 12g) chleb domowy 35g, masło 5g, twarożek ze szczypiorkiem 20g (ser biały, śmietana 12%, szczypior) szynka z liściem 10g, mix warzyw 30-50g   II Śniadanie Owoc 100gZupa porowa 200g (kurczak 20g, makaron 15, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por ok. 25g, koper, czosnek, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, przyprawy) Pałki z kurczaka ok 150g, ziemniaki purre 100g (ziemniaki 140g, masło, mleko 2%tł) surówka colesław 60g (biała kapusta , marchew, jogurt grecki, majonez, cytryna, przyprawy) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Kisiel z czarnej porzeczki 150g (czarna porzeczka mrożona, mąka ziemniaczana, cukier)
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja 
Piątek 26.04.Bułka graham 40g, masło 5g, pasta z białej fasoli 15g (biała fasola, cebula, przyprawy) polędwica wieprzowa pieczona 15g, mix warzyw 30-50g, mleko 150g   II Śniadanie Owoc 100gZupa pomidorowa z ryżem 200g (kurczak, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, ryż 12g,koncentrat pomidorowy 10g, Kotlet rybny z pieca 60g (filet z miruny, jaja, bułka pszenna, olej, przyprawy) ziemniaki purre 100g (ziemniaki 140g, masło, mleko 2%tł) marchewka mini 60g, kompot jabłkowy 200g (jabłko 30g, cukier 5g, goździk)Bułeczki drożdżowe ok 50g (mąka pszenna, ser biały, brzoskwinia w syropie, jaja, mleko, masło, drożdże, cukier )
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą,Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja, rybaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja

Zastrzega się, że jadłospis może ulec zmianie. W trakcie całodziennego pobytu dzieci w przedszkolu podawana jest woda mineralna.