Jadłospis


*informacje o alergenach znajdują się na dole strony


Jadłospis od 10.03.2025 do 21.03.2025 rok

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
Poniedziałek 10.03.Chleb kanapkowy 40g, masło 5g, kurczak złocisty 15g, konfitura owocowa 15g, mix warzyw 30-50g, mleko 150   II śniadanie: Owoc 100gKapuśniak 200g (kapusta kiszona 25g, szynka bez kości 20g, kiełbasa schabowa 20g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, koncentrat pomidorowy, koper, czosnek, przyprawy) Makaron ze szpinakiem z białym serem 230g (makaron, ser biały, szpinak mrożony, czosnek, masło) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Kisiel truskawkowy 150g (truskawka mrożona, mąka ziemniaczana, cukier) wafelek czekoladowy 36g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Wtorek 11.03.Płatki żytnie na mleku 200g (mleko 180g, płatki żytnie 12g) bułka kajzerka 35g, masło 4g, ser żółty 10g, polędwica sopocka ok. 10g, mix warzyw 30-50g   II śniadanie: Owoc 100gZupa ogórkowa 200g (kurczak 25g, ogórek kiszony 30g, ryż12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por, koper, śmietana 12%tł. 15g, mleko 5g, przyprawy) Schab w sosie chrzanowym 100g (schab wieprzowy,chrzan, śmietana 30%tł. przyprawy) ziemniaki purre 100g (ziemniaki 140g, masło, mleko 2%tł) surówka wiosenna 60g (biała kapusta ,papryka kolorowa, cebula czerwona,por, cytryna, przyprawy 60g, kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Deser jogurtowy 150g (jogurt grecki, cukier, malina mrożona, herbatniki)  
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Środa 12.03.Bułka graham 40g, masło 5g, kielecka podsuszana 15g, pasta z ciecierzycy 20g (ciecierzyca, marchew, pietruszka, seler, przyprawy, oliwa) mix warzyw 15-30g, kakao 150g (mleko 2%, kakao, cukier)   II śniadanie: Warzywo 40gZupa brokułowa 200g (brokuł, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, ziemniaki 60g, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, por, nać, cebula, czosnek) Leczo z kaszą kuskus ok. 230g (cukinia, papryka, pomidory, filet z piersi kurczaka, cebula, przyprawy, koncentrat pomidorowy, czosnek, olej, przyprawy, kasza kuskus 35g) świeżo wyciskanysok owocowy 200g (marchew, jabłko, cytryna, woda)Pankejkiok.125g (3szt.) (mąka pszenna, jaja, jogurt naturalny, mleko, soda oczyszczona,jogurt grecki, dżem truskawkowy) herbata ziołowa 150g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja
Czwartek 13.03.Płatki kukurydziane z mlekiem 200g (mleko 180g, płatki kukurydziane ok. 25g,) chleb dyniowy 35g, masło 5g, filet z kurczaka pieczony15g, miód 15g, mix warzyw 30-50g   II Śniadanie Owoc 100gBarszcz biały z ziemniakami 200g (szynka wieprzowa ok.25g, ziemniaki 80g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por, koper, cebula,chrzan, barszcz biały, mleko, śmietana 12%tł 15g) Pierogi z kapusta i mięsem ok 150g (mąka pszenna, łopatka wieprzowa, kapusta kiszona, cebula, przyprawy) sok owocowy 200gSerek waniliowy 150g, pałki kukurydziane
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerMleko łącznie z laktozą,
Piątek 14.03.Chlebkrólewski 40g, masło 5g, kurczak złocisty 15g,jajo ½ szt. mix warzyw 30-50g, herbata z cytryną i cukrem 150g   II śniadanie: Owoc 100gKrupnik z kaszy jęczmiennej 200g (kurczak 25g, kasza jęczmienna 12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Kotlet rybny 60g (filet z morszczuka, jaja, bułka pszenna, przyprawy) ziemniaki purre 100g (ziemniaki 140g, mleko 2%tł. 2g, masło 2g) marchewka mini 60g, kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Drożdżówka z kruszonka  50g (mąka pszenna,jaja, drożdże, masło, mleko 2%tł, cukier) mleko150g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, rybaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja
Poniedziałek 17.03.Chleb kanapkowy 40g, masło 5g, kurczak złocisty 15g, konfitura owocowa 15g, mix warzyw 30-50g,mleko 150   II śniadanie: Owoc 100gZupa jarzynowa 200g (ziemniaki 60g, kurczak ok.25g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, koper, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g,przyprawy) Buchty z jagodami ok.60g (mąka pszenna,jaja, masło, drożdże jagoda mrożona, mleko 2%tł, cukier, jogurt grecki) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Tosty (chleb tostowy 50g, żółty ser 15g, polędwica kanadyjska 15g, ketchup 5g, ogórek świeży 20g) herbata z cytryną i cukrem 150g  
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Wtorek 18.03.Bułka kajzerka 50g, masło 4g,parówka ok.40g, ser biały 15g, mix warzyw 30-50g, miód 10g, herbata owocowa z cukrem 150g   Warzywo 40g, słonecznikZupa porowa z makaronem 200g (por ok. 25g, fasolka szparagowa ok. 20g, makaron 15g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por, koper, nać, śmietana 12%tł. 15g, mleko 5g, przyprawy) Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym ok.100g (szynka wieprzowa, biała kapusta, ryż, cebula, przyprawy, mąka pszenna,jaja, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%, mleko 2%) ziemniaki 100g,kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Koktajl truskawkowo bananowy 170g (kefir, truskawka mrożona, banan, cukier) chrupki kukurydziane
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jajaMleko łącznie z laktozą
Środa 19.03.Płatki kukurydziane z mlekiem 200g (mleko 180g, płatki kukurydziane ok. 25g,) chleb dyniowy 35g, masło 5g, szynka liściem 10g, jajo ½ szt. mix warzyw 30-50g   mix warzyw 30-50g   II Śniadanie Warzywo 40gRosół drobiowo warzywny z zacierkami 200g (kurczak ok.40g, makaron 4 jajeczny 15g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por, cebula, nać, przyprawy, selernaciowy) Filet z kurczaka smażony 60g (pierś z kurczaka, jaja, bułka tarta, olej, przyprawy) ziemniaki purre ok 100g (ziemniaki 140g, masło 1,8g, mleko 7g ) marchewka z groszkiem 60g (marchewka z groszkiem mrożona, masło, mąka pszenna, cytryna, przyprawy) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Talerz owocowy 100g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jajoZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja 
Czwartek 20.03.Płatki owsiane na mleku 200g (mleko 180g, płatki owsiane 12g) bagietka 35g, masło 4g, pasta z białej fasoli 15g (biała fasola, cebula, przyprawy) kurczak złocisty 10g,mix warzyw 30-50g   II Śniadanie Owoc 100gZupa jarzynowa 200g (kalafior ok. 20g, fasolka szparagowa ok. 20g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por, koper, śmietana 12%tł. 15g, mleko 5g, przyprawy) Łazanki z mięsem i kapustą 230g (makaron 32g, szynka b/k 60g, kapusta kiszona 60g, cebula 20g, przyprawy) sok owocowy 200gBudyń czekoladowy 150 (mleko, kakao, mąka ziemniaczana, cukier) herbatniki 16g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Piątek 21.03.Bułka graham 40g, masło 5g, pasta z tuńczyka 20g (tuńczyk, cebula, kukurydza, oliwa, przyprawy) szynka drobiowa 15g, mix warzyw 30-50g, bawarka 150g (mleko, herbata czarna, cukier)   II Śniadanie Owoc 100gZupa pomidorowa z ryżem 200g (kurczak ok.20g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, ryż 12g,koncentrat pomidorowy 10g, śmietana 12% 15g, mleko 2%tł. 5g, przyprawy) Paluszki rybne ok. 60g (filet z miruny, jaja,bułka pszenna, olej, przyprawy) ziemniaki purre 100g (ziemniaki 140g, masło, mleko 2%tł) surówka wiosenna 60g (sałata lodowa, pomidor koktajlowy, papryka kolorowa, ogórek świeży, rzodkiewka, cytryna, miód, oliwa z oliwek) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Ciasto marchewkowe ok.60g (mąka pszenna, jaja, masło, marchew, soda oczyszczona, przyprawy, cukier) soczek owocowy 200g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, rybaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, ryba, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą

Zastrzega się, że jadłospis może ulec zmianie. W trakcie całodziennego pobytu dzieci w przedszkolu podawana jest woda mineralna.


Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, które napisane są pogrubioną czcionką. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: *pieprz,  *ziele angielskie, *liść laurowy, *majeranek, *oregano, *bazylia, * zioła prowansalskie, * papryka słodka , * pieprz ziołowy, *kwasek cytrynowy,*cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W trakcie codziennego pobytu dziecka w przedszkolu   podawana jest woda mineralna.

LISTA ALERGENÓW

Wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

Substancje zawierające alergeny:

1. Zboża zawierające gluten,(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe), a także produkty pochodne.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

 3. Jaja i produkty pochodne.

 4. Ryby i produkty pochodne.

 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

 6. Soja i produkty pochodne.

 7. Mleko i produkty pochodne

 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Ancaridum occidentale), orzeszki pekan (Carya illioiesis/Wangenh/ K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa) , pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne

 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne.

 10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2.

13. Łubin i produkty pochodne.

 14. Mięczaki i produkty pochodne.