Jadłospis

Jadłospis od 27.11.2023 do 08.12.2023 roku

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
Poniedziałek 27. 11.Chleb kanapkowy 40g, masło 5g, konfitura truskawkowa 10g, ser żółty 15g, mix warzyw 30-50g, herbata owocowa 150 (herbata owocowa, cukier)   II śniadanie: Warzywo 40g, ziarno słonecznika 10gKapuśniak 200g (biała kapusta ok 40g, szynka bez kości 20g, kiełbasa schabowa 15g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, ogórek kiszony 25g, koper, czosnek, przyprawy) Racuchy z jabłkiem ok 130g (mąka pszenna,mleko,mąka bezglutenowa, jaja, olej drożdże, cukier, cukier z wanilią, cynamon, jabłka) kompot owocowy 200g (owoce 20g, cukier 5g)Banan 1 szt.
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler 
Wtorek 28. 11.Płatki kukurydziane z mlekiem 200g (mleko 2%tł 180g, płatki kukurydziane 25g) chleb dyniowy 35g, masło 4g, szynka wieprzowa 10g, szynka drobiowa 10g, mix warzyw 30-50g   II śniadanie: Owoc 100gZupa jarzynowa 200g (mieszanka 7składnikowa 40g, szynka wieprzowa ok.25g, makaron 16g, por 2g, śmietana 12%tł. 15g, mleko2%tł. 5g, nać, koper, przyprawy) Pierogi z kapustą i mięsem ok 150g (3szt) (mąka pszenna, mąka kukurydziana, jaja, łopatka wieprzowa, kapusta kiszona, cebula, przyprawy) sok owocowy 200gMufinki czekoladowe ok.50g (mąka pszenna, mąka bezglutenowa, jaja, masło, czekolada gorzka, cukier, cukier z wanilią, mleko, proszek do pieczenia, kakao) woda 150g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą,Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja
Środa 29. 11.Bułka graham40g, masło 4g, szynka drobiowa 10g, jajecznica na parze (jajo 1 szt.) mix warzyw 30-50g, herbata ziołowa 150g   II śniadanie: Warzywo 40g, ziarno dyni 10gBarszcz biały 200g (ziemniaki 80g,szynka wieprzowa 20g, marchew 20g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, koper, czosnek, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, przyprawy) Makaron ze szpinakiem z białym serem 230g (makaron, ser biały, szpinak mrożony, czosnek, masło) kompot owocowy 200g (mieszanka kompotowa 20g, cukier 5g)Tosty z żółtym serem, szynką drobiowa i ketchupem ok 60g, herbata z cytryną i cukrem 150g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler,  Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Czwartek 30. 11.Płatki owsiane na mleku 200g (mleko 180g, płatki owsiane 12g,) chleb domowy 35g, masło 4g, kurczak złocisty 10g, miód 10g, mix warzyw 30-50g   II śniadanie: Owoc 100gZupa porowa 200g (szynka b/k 25g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, makaron 16g, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, por, nać, cebula, czosnek) Filet z indyka z pieca 60g, frytki 100g, surówka wiosenna 60g (sałata lodowa, papryka, ogórek świeży, ketchup, musztarda, majonez, jogurt grecki) kompot owocowy 200g (owoce 20g, cukier 5g)  Jogurt 150g (jogurt naturalny 125g, cukier, mleko 2%tł, malinowy świeża) pałki kukurydziane  
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, gorczycaMleko łącznie z laktozą
Piątek 01. 12.Bułka kajzerka 40g, masło 5g, pasta z tuńczyka 20g (tuńczyk z wody, cebula, kukurydza)filet z kurczaka pieczony 20g,mix warzyw 30-50g, kakao 150g (mleko 2% 150g, kakao, cukier 4g)   II śniadanie: Warzywo 50gKrupnik z kaszy gryczanej 200g (kurczak 25g, kasza gryczana12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Ryba w jarzynach 140g (filet z morszczuka, przyprawy, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, koncentrat pomidorowy, koper) ziemniaki purre 100g (ziemniaki 140g, mleko 2%tł. 2g, masło 2g) kompot owocowy 200g (owoce 20g, cukier 5g)  Talerz owocowy 100g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, rybaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, ryba 
Poniedziałek 04. 12.Chleb kanapkowy 40g, masło 5g, szynka z liściem 15g, ser żółty 15g, mix warzyw 30-50g, herbata ziołowa 150g   II śniadanie: Owoc 100gZupa kalafiorowa 200g (kalafior ok 40g, ziemniaki 60g, warzywa mrożone ok 40g, śmietana 12%tł. 15g, mleko 5g, przyprawy, nać) Gulasz wieprzowy 80g (szynka b/k wieprzowa 60g, cebula 8g, mąka pszenna 2,4g, przyprawy), kasza gryczana35g, ogórek kiszony 60g, kompot owocowy 200g (owoce 20g, cukier 5g)Gofry z konfiturom/cukrem pudrem 1szt (mąka pszenna, jaja, mleko, olej, proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią, dżem truskawkowy, cukier puder)
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą,Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja
Wtorek 05. 12.Płatki kukurydziane z mlekiem 200g (mleko 2%tł 175g, płatki kukurydziane 25g) chleb królewski 35g, kurczak złocisty 15g,masło 4g, jajo ½ szt.mix warzyw 30-50g   II śniadanie: Owoc 100gZupa grochowa 200g (szynka wieprzowa b/k, groch 30g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, przyprawy, nać) Makaron z serem i musem truskawkowym 250g (makaron 50g, ser biały 50g, truskawka mrożona 40g, cukier 8g, cukier z wanilią) kompot owocowy 200g (owoce 20g, cukier 5g)  Pizza 1szt. Ok 60g (mąka pszenna, kukurydziana, drożdże, olej, pulpa pomidorowa, ser żółty, przyprawy, ananas) Soczek owocowy 200g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą,
Środa 06. 12.Bułka graham 40g, masło 5g, kurczak złocisty 15g, pasta z soczewicy 20g (soczewica czerwona, marchew, pietruszka, seler, przyprawy, oliwa) mix warzyw 15-30g, kakao 150g (mleko 2%, kakao, cukier)   II śniadanie: Warzywo 40g, ziarno słonecznika 10gZupa pomidorowa z makaronem 200g (kurczak, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, makaron 16g,koncentrat pomidorowy 10g, śmietana 12% 15g, mleko 2%tł. 5g, przyprawy) Nuggetsy z kurczaka 60g (filet z kurczaka, jaja, mąka pszenna, olej, przyprawy), ziemniaki opiekane 100g, surówka z kapusty pekińskiej 60g (kapusta pekińska, jabłko, kukurydza, jogurt grecki), kompot owocowy 200g (owoce 20g, cukier 5g)Deser jogurtowy 150g (jogurt grecki, truskawka mrożona, cukier) herbatniki 16g    
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Czwartek 07. 12.Płatki ryżowe z mlekiem (mleko2%tł 180g, płatki ryżowe 12g) chleb królewski 35g,masło 5g, miód 10g, szynka z liściem 15g, mix warzyw 30-50   II śniadanie: Owoc 100gRosół drobiowo warzywny z makaronem 200g (kurczak ok.40g, kaczka, makaron 5 jajeczny 15g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por, cebula, nać, przyprawy, seler naciowy) Pulpety w sosie koperkowym ok.100g (polędwica wieprzowa 60g, jaja, bułka pszenna, przyprawy, śmietana 18%, mleko 2%, koper, mąka pszenna) ryż 30g, surówka z marchwi 60g (marchew, jabłko, cytryna, przyprawy) kompot owocowy (owoce 20g, cukier 5g)Kisiel truskawkowy (truskawka mrożona, mąka ziemniaczana, cukier) wafle ryżowe 10g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą,Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, 
Piątek 08.12.Bagietka 40g, masło 5g, polędwica pieczona 15g, ser biały 15g, herbata owocowa 150g, mix warzyw 30-50g   II śniadanie: Warzywo 40g, ziarno dyni 10gKrupnik z kaszy jęczmiennej 200g (kurczak 25g, kasza jęczmienna12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Ryba z pieca 80g (filet z morszczuka, jaja,bułka tarta, olej, przyprawy), ziemniaki purre ok 100g, (ziemniaki 140g, masło 1,8g, mleko 7g) surówka z kapusty kiszonej 60g (kapusta kiszona, jabłko, cebula, przyprawy, olej) kompot owocowy 200g (owoce 20g, cukier 3g)Owoc 1szt
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą,Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler 

Zastrzega się, że jadłospis może ulec zmianie. W trakcie całodziennego pobytu dzieci w przedszkolu podawana jest woda mineralna.