Jadłospis od 18.03.2024 do 29.03.2024 roku
I Śniadanie/ II śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
Poniedziałek 18.03. | Chleb kanapkowy 40g, masło5g,pasta z awokado 20g, (awokado, czosnek, oliwa z oliwek), szynka drobiowa 15g,(mix warzyw 30-50g) mleko 150g II śniadanie: Warzywo 40g | Barszcz biały 200g (ziemniaki 80g, szynka wieprzowa 20g, marchew 20g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, koper, czosnek, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, przyprawy) Makaron ze szpinakiem z białym serem 230g (makaron, ser biały, szpinak mrożony, czosnek, masło) kompot owocowy 200g (mieszanka kompotowa 25g, cukier 5g) | Banan 1 szt. |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler | |
Wtorek 19.03. | Płatki owsiane na mleku 200g (mleko 180g, płatki owsiane 12g,) chleb dyniowy 35g, masło 4g, szynka wieprzowa 10g, konfitura owocowa ok.10g, mix warzyw 30-50g II śniadanie: Owoc 100g | Rosół drobiowo warzywnym z makaronem 200g (kurczak ok.40g, pręga wołowa ok.15g, makaron 5 jajeczny 15g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por, cebula, nać, przyprawy, seler naciowy) Kotlety mielone z pieca 70g (filet z indyka 60g, jaja 6g, bułka pszenna 5g, cebula 6g, przyprawy), ziemniaki purre ok 100g, (ziemniaki 140g, masło1,8g, mleko 7g) surówka zkapusty pekińskiej 60g (kapusta pekińska, marchew, papryka czerwona, cytryna, olej, słonecznik) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g) | Deser jogurtowy 150g (jogurt grecki, malina mrożona, cukier) herbatniki 16g |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, |
Środa 20.03. | Bułka graham 40g, masło 5g, polędwica pieczona ok.15g, jajecznica na parze (1 jajo, szczypior) mix warzyw 30-50g, kawa zbożowa z mlekiem 150g (mleko 2%tł. kawa inka, cukier) II śniadanie: Warzywo 40g | Kapuśniak 200g (kapusta kiszona 25g, szynka bez kości 20g, kiełbasa schabowa 15g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, koper, czosnek, przyprawy) Racuchy z jabłkiem ok 130g (mąka pszenna,mleko,jaja, olej drożdże, cukier, jabłka) sok owocowy 200g | Talerz owocowy 100g |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja | |
Czwartek 21.03. | Płatki kukurydziane z mlekiem 200g (mleko 2%tł 180g, płatki kukurydziane 25g)chleb królewski 35g, masło 4g, ser biały 15g, szynka wieprzowa 10g, mix warzyw 30-50g II śniadanie: Owoc 100g | Zupa jarzynowa z makaronem 200g (mieszanka 7składnikowa 40g, makaron 16g, por 2g, śmietana 12%tł. 15g, mleko2%tł. 5g, nać, koper, przyprawy) Filet z kurczaka z pieca 70g (filet z kurczaka, przyprawy) ziemniaki purre ok 100g, (ziemniaki 140g, masło1,8g, mleko 7g) warzywa na parze 60g (marchew mini, kalafior, brukselka, masło) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g) | Pankejki ok. 50g (mąka pszenna, cukier puder, proszek do pieczenia, jaja, mleko, olej) woda 150g |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja |
Piątek 22.03. | Bagietka 40g, masło 4g, ser żółty 15g, pasta z białej fasoli ok.20g (biała fasola, cebula, przyprawy) mix warzyw 30-50g, herbata ziołowa 150g II śniadanie: Owoc 100g | Krupnik z kaszy gryczanej 200g (kurczak 25g, kasza gryczana12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Ryba w jarzynach 140g (filet z miruny, przyprawy, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, koncentrat pomidorowy, koper) ziemniaki purre 100g (ziemniaki 141g, mleko 2%tł. 2g, masło 2g) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g) | Actimel 100g |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler | mleko łącznie z laktozą |
Poniedziałek 25.03. | Bułka graham 40g, masło 4g, ser żółty 15g, konfitura owocowa 15g, mix warzyw 30-50g, herbata owocowa 150g II śniadanie: Warzywo 40g, ziarno dyni 10g | Zupa brokułowa 200g (mieszanka 7składnikowa 40g, ziemniaki 60g, brokuł ok 25g, por 2g, śmietana 12%tł. 15g, mleko2%tł. 5g, nać, koper, przyprawy) Łazanki z mięsem i kapustą 200g (makaron 32g, szynka wieprzowa 60g, kapusta kiszona 60g, cebula, przyprawy) sok owocowy 200g | Owoc 100g lub 1szt |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler | |
Wtorek 26.03. | Płatki kukurydziane z mlekiem 200g (mleko 2%tł 180g, płatki kukurydziane 25g) bułka graham 35g, masło 4g, szynka 10g, konfitura owocowa 15g, mix warzyw 30-50g II Śniadanie Owoc 100g | Zupa grysikowa 200g (kurczak ok.40g, kasz manna 10g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por, cebula, nać, przyprawy, selernaciowy) Filet z kurczaka panierowany 60g (filet z kurczaka, jaja, bułka tarta, olej, przyprawy) ziemniaki purre ok 100g (ziemniaki 140g, masło 1,8g, mleko 7g ) surówka z marchwi 60g (marchew, jabłko, cytryna, przyprawy) kompot owocowy (owoce 25g, cukier 5g) | Jogurt owocowy 150g (jogurt naturalny 130g, cukier, mleko 2%tł, truskawka mrożona) |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler | mleko łącznie z laktozą |
Środa 27.03. | Chleb królewski 40g, masło 4g, filet z indyka pieczony ok 20g pasta z tuńczyka 15g (tuńczyk z wody, kukurydza konserwowa, szczypior, oliwa, przyprawy), mix warzyw 30-50,kakao 150g (mleko 2% tł. kakao, cukier) II Śniadanie Warzywo 40g | Barszcz czerwony z ziemniakami 200g (burak czerwony 60g, ziemniaki 80g, barszcz biały 20g, marchew 20g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, koper, czosnek, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, przyprawy) Naleśniki z dżemem ok. 130g (mąka pszenna, mleko 2%tł. jaja, olej, dżem owocowy) kompot owocowy (owoce 25g, cukier 5g) | Tosty z żółtym serem, szynką drobiowa i ketchupem ok 60g, herbata z cytryną i cukrem 150g |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą |
Czwartek 28.03. | Płatki ryżowe na mleku 200g (płatki ryżowe 12g, mleko 2% 180g) chleb królewski 40g, masło 4g, miód ok.10g, szynka z liściem 10g, mix warzyw 30-50g II śniadanie: Owoc 100g | Zupa pomidorowa z makaronem 200g (kurczak, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, makaron 15g,koncentrat pomidorowy 10g, śmietana 12% 15g, mleko 2%tł. 5g, przyprawy) Ryba z pieca 70g (filet z miruny 80g, jaja, bułka tarta, olej, przyprawy), ziemniaki purre 100g (ziemniaki 140g, masło, mleko 2%tł) surówka z kapusty kiszonej 60g (kapusta kiszona, jabłko, cebula, przyprawy, olej) kompot jabłkowy 200g (jabłko 30g, cukier 5g, goździk) | Kisiel wiśniowy 150g (wiśnia mrożona, mąka ziemniaczana, cukier) |
Alergeny: | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą | Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler | |
Piątek 29.03. | Wielki Piątek Dzień wolny od zajęć |
Zastrzega się, że jadłospis może ulec zmianie. W trakcie całodziennego pobytu dzieci w przedszkolu podawana jest woda mineralna.