Jadłospis

Jadłospis od 27.05.2024 do 07.06.2024 roku.

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
Poniedziałek 27.05.Chleb kanapkowy 40g, masło 5g, ser żółty 20g, dżem owocowy ok.15g (mix warzyw 30-50g) herbata owocowa 150g   II Śniadanie Warzywo 40gKapuśniak z młodej kapusty 200g (młoda kapusta, ziemniaki 60g,kiełbasa schabowa ok.20g, marchew 20g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, koper, czosnek, przyprawy) Ryż z jabłkiem 200g (ryż 30g, jabłko 130g, cukier, cynamon, jogurt grecki) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Budyń czekoladowy 125g (mleko, kakao, mąka ziemniaczana, cukier) chrupki kukurydziane
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler,Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Wtorek 28.05.Bułka graham 40g, masło 5g, pasta z tuńczyka 15g (tuńczyk z wody, kukurydza konserwowa, szczypior, oliwa, przyprawy), kurczak złocisty 15g, mix warzyw 30-50g, kawa zbożowa z mlekiem 150g (mleko, kawa inka, cukier)   II Śniadanie Owoc 100gZupa pomidorowa zmakaronem 200g (szynka wieprzowa b/k, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, makaron 16g, koncentrat pomidorowy 10g, śmietana 12% 15g, mleko 2%tł. 5g, przyprawy) Kotlet schabowy 60g (schab bez kości, jaja, bułka tarta, olej, przyprawy)ziemniaki purre ok 100g (ziemniaki 140g, masło 1,8g, mleko 7g)mizeria 60g (ogórek świeży, śmietana 18%, koperek) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Deser jogurtowy 150g (jogurt grecki, truskawka)  
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, rybaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jajamleko łącznie z laktozą
Środa 29.05.Chleb królewski 40g, masło 4g, jajo ½ szt.szynka z liściem 15g,mix warzyw 30-50,mleko 150g   II Śniadanie Owoc 100gZupa ziemniaczana 200g (ziemniaki 90g,marchew 20g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, koper, czosnek, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, przyprawy) Pulpety w sosie koperkowym ok.100g (filet z kurczaka 60g, jaja, bułka pszenna, przyprawy, śmietana 12% mleko 2%, koper, mąka pszenna) Kasza kuskus 35g, marchewka tarta 60g (marchew, masło, mąka pszenna, cytryna, przyprawy) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Arbuz ok. 180g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja 
Czwartek 30.05.         Boże Ciało       
Piątek 31.05.     Dzień wolny od zajęć dydaktyczno – wychowawczo – opiekuńczych           
Poniedziałek 03.06.Chleb kanapkowy 40g, masło 5g, ser żółty 15g, konfitura truskawkowa 15g, mix warzyw 30-50g,herbata ziołowa 150g   II Śniadanie Owoc 100gZupa kalafiorowa 200g (mieszanka 7składnikowa 40g, kalafior świeży ok25g, szynka wieprzowa ok.25g, ziemniaki 60g, por 2g, śmietana 12%tł. 15g, mleko2%tł. 5g, nać, koper, przyprawy) Makaron ze szpinakiem z białym serem 230g (makaron, ser biały, szpinak świeży, czosnek, masło) kompot owocowy 200g(owoce 25g, cukier 5g)Drożdżówka 50g (mąka pszenna,jaja, drożdże, masło, mleko 2%tł, cukier) mleko 150g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą,Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja
Wtorek 04.06.Płatki kukurydziane z mlekiem 200g (mleko 180g, płatki kukurydziane ok. 25g) chleb królewski 35g, masło 4g, szynka z liściem 10g, pasta z białej fasoli 15g (biała fasola, cebula, przyprawy) mix warzyw 30-50g   II Śniadanie Lody 180gZupa pomidorowa z ryżem 200g (szynka wieprzowa b/k, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, ryż 12g, koncentrat pomidorowy 10g, śmietana 12% 15g, mleko 2%tł. 5g, przyprawy) Nugetsy ok 60g (filet z piersi z kurczaka, jaja, mąka pszenna, płatki kukurydziane, przyprawy) ziemniaki opiekane 100g, surówka wiosenna 60g (ogórek świeży, sałata masłowa, rzodkiewka, szczypior, koperek, cytryna, przyprawy) woda z cytryną 200gOwoc 100g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja 
Środa 05.06.Chleb dyniowy 40g, masło 5g, ser biały ok. 15g, miód ok. 10g, mix warzyw 30-50g, herbata owocowa 150g   II Śniadanie Warzywo 40gZupa jarzynowa 200g (mieszanka siedmioskładnikowa ok. 40g, seler, ziemniaki 60g, śmietana 12%tł. 15g, mleko 5g, przyprawy) Gulasz wieprzowy 80g (szynka b/k wieprzowa 60g, cebula 8g, mąka pszenna 2,4g, przyprawy), kasza gryczana biała 35g, surówka z buraków 60g (burak czerwony, jabłko, cytryna, przyprawy) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Jogurt truskawkowy 150g (jogurt naturalny,truskawka mrożona, cukier, mleko 2%tł)
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selermleko łącznie z laktozą
Czwartek 06.06.Płatki orkiszowe na mleku 200g (mleko 180g, płatkiorkiszowe 12g)chleb domowy 35g, masło 5g, jajo ½ szt,,szynka z liściem 10g , mix warzyw 30-50g   II Śniadanie Owoc 100gZupa z porów 200g (ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 20g, nać, śmietana 12% 15g, mleko 2%tł. 5g, przyprawy) Indyk z warzywami (filet z piersi indyka , przyprawy, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, koncentrat pomidorowy, nać) ryż 30g, kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Kisiel truskawkowy (truskawka mrożona, mąka ziemniaczana, cukier) wafle ryżowe
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler 
Piątek 07.06.Chleb dyniowy 40 g, masło 4g, pasta z zielonego groszku ok.20g (groszek konserwowy, pomidory w oleju, cebula, przyprawy) szynka z liściem ok.10g, mix warzyw 30-50gkawa zbożowa z mlekiem 150g (mleko 2%tł. kawa inka, cukier)   II Śniadanie Owoc 100gKrupnik 200g (kurczak 30g,kasza jęczmienna12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Ryba z pieca 60g (filet z miruny 70g, jaja, bułka tarta, olej, przyprawy) ziemniaki puree 100g (ziemniaki 140g, masło, mleko 2%tł) surówka z kapusty kiszonej 60g (kapusta kiszona, jabłko, cebula, przyprawy, olej) kompot jabłkowy 200g (jabłko 30g, cukier 5g, goździki)Sernik szwedzki ok 60g (ser biały, jogurt grecki, jaja, mleko, masło, mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, kakao)
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja

Zastrzega się, że jadłospis może ulec zmianie. W trakcie całodziennego pobytu dzieci w przedszkolu podawana jest woda mineralna. Jadłospis sporządził :