Jadłospis

Jadłospis od 16.09.2024 do 27.09.2024 roku

 ŚniadanieObiadPodwieczorek
Poniedziałek 16. 09.Chleb kanapkowy 40g, masło 5g,pasztet wieprzowy 15g, kielecka podsuszana 15g, mix warzyw 30-50g,kakao 150g (mleko 2%, kakao, cukier)   II Śniadanie Warzywo 40gKapuśniak 200g (kapusta kiszona 25g, szynka bez kości 20g, kiełbasa schabowa 15g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, koper, czosnek, przyprawy) Racuchy z jabłkiem ok 130g (mąka pszenna,mleko,jaja, olej drożdże, cukier, jabłka) sok owocowy 200gTosty z żółtym serem, szynką drobiowa i ketchupem ok 60g, ogórek świeży 20g, herbata owocowa z cukrem 150g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Wtorek 17. 09.Płatki żytnie na mleku 200g (mleko 180g, płatki żytnie 12g) bułka kajzerka 35g, masło 4g, szynka wiejska 10g, pasta z ciecierzycy ok.15g (ciecierzyca, marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek, oliwa, przyprawy) mix warzyw 30-50g   II Śniadanie Owoc 100gZupa jarzynowa 200g (kalafior ok. 20g, fasolka szparagowa ok. 20g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por, koper, śmietana 12%tł. 15g, mleko 5g, przyprawy) Pulpety w sosie koperkowym ok.100g (filet z indyka 60g, jaja, bułka pszenna, przyprawy, śmietana 12% mleko 2%, koper, mąka pszenna) kasza jęczmienna 35g, surówka z ogórka kiszonego 60g (ogórek kiszony, cebula, przyprawy, oliwa) woda 200gDeser jogurtowy 150g (jogurt grecki130g, borówka 20g, herbatniki 8g, czekolada gorzka 2g)
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Środa 18. 09.Chleb dyniowy 40g, masło 4g, twarożek ok.20g (ser biały 15g, śmietana 18% 5g, miód 2g) polędwica pieczona 20g,mix warzyw 30-50,herbata ziołowa 150g   II Śniadanie Owoc 100gRosół drobiowo warzywny z makaronem 200g (kurczak ok.40g, pręga wołowa 20g, makaron 5 jajeczny 15g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por, cebula, nać, przyprawy, selernaciowy) Podudzie z kurczaka ok 150g, ziemniaki purre ok 100g (ziemniaki 140g, masło 1,8g, mleko 7g) kalafior z wody 60g, kompot jabłkowy 200g (jabłko 30g, cukier 5g)Ciastka maślane ok.50g (mąka pszenna, jaja, masło, mąka ziemniaczana,cukier puder, cukier z wanilią) mleko 150g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja
Czwartek 19. 09.Płatki kukurydziane z mlekiem 200g (mleko 2%tł 180g, płatki kukurydziane 25g) chleb królewski 35g, masło 4g, kurczak złocisty 10g, konfitura owocowa 10g, mix warzyw 30-50g   II Śniadanie Warzywo 40gBarszcz biały z ziemniakami 200g (szynka wieprzowa ok.25g, ziemniaki 80g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por, koper, cebula, barszcz biały, mleko, śmietana 12%tł 15g) Pierogi z kapusta i mięsem ok 150g(3szt) (mąka pszenna, łopatka wieprzowa, kapusta kiszona, cebula, przyprawy) surówka z marchwi 60g (marchew, jogurt grecki, cytryna, przyprawy) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Talerz owocowy 100g (melon, jabłko, banan)
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler 
Piątek 20. 09.Bułka graham 40g, masło 5g, pasta jajeczna ok.20g, szt. (jaja, majonez, szczypior, pomidor),polędwica sopocka 15g, mix warzyw 30-50g, mleko 150g   II Śniadanie Owoc 100gKrupnik z kaszy jaglanej 200g (kurczak 25g, kasza jaglana 12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Ryba w jarzynach 140g (filet z miruny przyprawy, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, koncentrat pomidorowy, koper) ziemniaki purre 100g (ziemniaki 140g, mleko 2%tł. 2g, masło 2g)woda 200gSerek waniliowy 150g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, rybaMleko łącznie z laktozą
Poniedziałek 23. 09.Chleb kanapkowy 40g, masło 5g, konfitura truskawkowa 15g, ser żółty 15g, mix warzyw 30-50g, herbata owocowa 150 (herbata owocowa, cukier)   II śniadanie: Warzywo 40gZupa kalafiorowa 200g (kalafior ok.40g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, koper, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g,przyprawy) Makaron ze szpinakiem z białym serem 230g (makaron, ser biały, szpinak mrożony, czosnek, masło) kompot owocowy 200g(owoce 25g, cukier 5g)Budyń czekoladowy 150g (mleko, kakao, mąka ziemniaczana,mąka pszenna, masło, cukier) chrupki kukurydziane
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Wtorek 24. 09.Płatki owsiane na mleku 200g (mleko 180g, płatki owsiane 12g) bagietka 35g, masło 4g, pasta z białej fasoli 15g (biała fasola, cebula, przyprawy)kurczak złocisty 10g,mix warzyw 30-50g   II Śniadanie Owoc 100gZupa pomidorowa z makaronem 200g (kurczak ok.20g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, makaron 16g,koncentrat pomidorowy 10g, śmietana 12% 15g, mleko 2%tł. 5g, przyprawy) Kotlety mielone z pieca 70g (szynka wieprzowa 60g, jaja 6g, bułka pszenna 5g, cebula 6g, przyprawy), ziemniaki purre ok 100g, (ziemniaki 140g, masło1,8g, mleko 7g) surówka z buraków 60g (burak czerwony, jabłko, cytryna, przyprawy)kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Jogurt brzoskwiniowy 150g (jogurt naturalny,brzoskwinia świeża cukier, mleko 2%tł)
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jajaMleko łącznie z laktozą
Środa 25. 09.Chleb królewski 40g, masło 5g, jajo ½ szt. szynka wiejska 15g, mix warzyw 30-50g, kawa zbożowa z mlekiem 150g (mleko 2% tł. kawainka, cukier)   II Śniadanie Warzywo 40gZupa koperkowa 200g (marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, ziemniaki 60g, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, por, nać, cebula, czosnek) Leczo z ryżem ok. 230g (cukinia, papryka, pomidory, filet z piersi kurczaka, cebula, przyprawy, koncentrat pomidorowy, czosnek, olej, przyprawy, ryż brązowy 30g) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Talerz owocowy 100g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler 
Czwartek 26. 09.Płatki kukurydziane z mlekiem 200g (mleko 180g, płatki kukurydziane ok. 25g,)chleb dyniowy 35g, masło 5g, ser biały 20g, miód 10g, mix warzyw 30-50g   II Śniadanie Warzywo 40gZupa z fasolka szparagową 200g (fasolka szparagowa ok.30g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, koper, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g,przyprawy) Buchty z jagodami ok.60g (mąka pszenna,jaja, masło, drożdże jagoda mrożona, mleko 2%tł, cukier, jogurt grecki) woda 200gBułka kajzerka40g, parówka ok.40g, ketchup 5g, mix warzyw 40g, herbata z cytryną 150g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Piątek 27. 09.Bułka graham 40g, masło 5g, pasta z tuńczyka 20g (tuńczyk, cebula, kukurydza, oliwa, przyprawy) szynka z indyka 15g, mix warzyw 30-50g, herbata owocowa 150g   II Śniadanie Owoc 100gKrupnik jaglany 200g (kurczak 25g, kasza jaglana12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Ryba smażona 80g (filet z miruny 80g, jaja, bułka tarta, olej, przyprawy), ziemniaki purre 100g (ziemniaki 140g, masło, mleko 2%tł) surówka z kapusty kiszonej 60g (kapusta kiszona, jabłko, cebula, przyprawy, olej) woda 200gActimel 100g, herbatniki
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, rybaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jaja, rybaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą

Zastrzega się, że jadłospis może ulec zmianie. W trakcie całodziennego pobytu dzieci w przedszkolu podawana jest woda mineralna.