Jadłospis

Jadłospis od 22-05-2023 do 02-06-2023 r. 

Data: Śniadanie Obiad Podwieczorek 
Poniedziałek 22.05. Chleb kanapkowy 40g, masło 5g, dżem truskawkowy 15g, ser żółty 15g, mix warzyw 30-50g, herbata owocowa 150g Owoc 100g Zupa ziemniaczana 200g (ziemniaki 80g, kiełbasa krucha 20g, marchew 20g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, koper, czosnek, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, przyprawy) Makaron ze szpinakiem i białym serem 230g (makaron 32g, ser biały 50g, szpinak mrożony 50g, czosnek, masło) kompot owocowy 200g (mieszanka kompotowa 20g, cukier 5g) Biszkopt 1szt. ok 50g (mąka pszenna, jaja, masło, cukier, cukier  z wanilią) mleko 150g 
Alergeny: Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą Zboża zawierające gluten, mleko łącznie  z laktozą, seler Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja 
Wtorek 23.05. Płatki kukurydziane z mlekiem 200g (mleko 2%tł 180g, płatki kukurydziane 20g) bułka kajzerka 40g, masło 5g, szynka z liściem 10g, pasta z białej fasoli 20g (biała fasola, cebula, przyprawy), mix warzyw 30-50g Owoc 100g Zupa pomidorowa z ryżem 200g (szynka wieprzowa b/k, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, ryż 12g, koncentrat pomidorowy 10g, śmietana 15g, mleko 2%tł. 5g, przyprawy) Kotlet schabowy 80g (schab wieprzowy70, jaja, bułka tarta, olej) ziemniaki puree 100g (ziemniaki 141g, masło, mleko2%tł) buraki  z jabłkiem 60g (burak czerwony, jabłko, cytryna, cukier, przyprawy) kompot owocowy 200g (mieszanka kompotowa 20g, cukier 5g) Jogurt truskawkowy 150g (jogurt naturalny, truskawka mrożona, cukier, mleko 2%tł) 
Alergeny: Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą Zboża zawierające gluten, mleko łącznie  z laktozą, jaja mleko łącznie  z laktozą,  
Środa  24.05. Chleb królewski 40g, masło 5g, pasta jajeczna 20g (jajo, majonez, szczypiorek) polędwica kanadyjska 15g, mix warzyw 30-50g kawa inka z mlekiem 150g (mleko 2%tł. kawa inka, cukier) ogórek świeży 50g Zupa jarzynowa 200g (kurczak, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, koper, czosnek, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, przyprawy) Pulpety w sosie koperkowym ok.100g (filet  z indyka 60g, jaja, bułka pszenna, przyprawy, śmietana 12%, mleko 2%, koper) ryż 30g, marchewka mini 60g, kompot owocowy 200g (owoce mrożone, 20g, cukier) Talerz owocowy ok. 100g 
Alergeny: Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jajo, soja Zboża zawierające gluten, mleko łącznie  z laktozą, seler  
Czwartek 25.05. Płatki ryżowe na mleku 200g (płatki ryżowe 12g, mleko 188g) chleb domowy 35g, masło 5g, twarożek ze szczypiorkiem 20g (ser biały, śmietana 12%tł, szczypiorek), kiełbasa sucha krakowska 10g, mix warzyw  30-50g Owoc 100g Zupa porowa 200g (por ok 25g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, śmietana 12%tł. 15g, mleko 5g, przyprawy, nać)  Buchty z sosem jagodowym ok.150g (mąka pszenna, drożdże, masło, jaja, mleko, cukier, jagoda czarna, śmietana 30%) kompot owocowy 200g (owoce mrożone, 20g, cukier) Tosty z żółtym serem (chleb tostowy, ser żółty, pomidor malinowy, ketchup) Soczek owocowy 200g 
Alergeny: Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, soja Zboża zawierające gluten, mleko łącznie  z laktozą, seler, jaja Zboża zawierające gluten, mleko łącznie  z laktozą 
Piątek 26.05. Bułka graham 40g, masło 4g, pasta z tuńczyka 15g (tuńczyk  z wody, kukurydza konserwowa, szczypior, oliwa, przyprawy), szynka z liściem 15g, mix warzyw 30-50g kakao 150g (mleko , kakao, cukier) marchew 40g Krupnik 200g (kurczak 25g, kasza jęczmienna 12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Ryba smażona 110g (filet z morszczuka 100g, jaja, bułka tarta, olej, przyprawy), ziemniaki purre 100g (ziemniaki 141g, masło, mleko 2%tł), surówka z kapusty kiszonej 60g (kapusta kiszona, jabłko, cebula, przyprawy, olej) kompot jabłkowy 200g (jabłko 20g, cukier 3g) Mus owocowy 100g 
Alergeny: Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, ryba, soja Zboża zawierające gluten, mleko łącznie  z laktozą, seler, jaja    
Poniedziałek 29.05. Bułka graham 40g, masło 5g, jajecznica na parze ze szczypiorkiem 1szt, polędwica kanadyjska 15g, mix warzyw  30-50g, herbata ziołowa 150g Ogórek świeży 50g Zupa brokułowa 200g (brokuł świeży 40g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, śmietana 12%tł. 15g, mleko 5g, przyprawy, nać)  Makaron z mięsem 230g (makaron 50g, szynka wieprzowa b/k 60g, pomidory krojone 20g, cebula 2g, koper) sok jabłkowy 200g Owoc 100g 
Alergeny: Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja Zboża zawierające gluten, mleko łącznie  z laktozą, seler  
Wtorek 30.05. Płatki owsiane z mlekiem (mleko 2%tł 190g, płatki owsiane 10g) chleb kanapkowy 35g, masło 5g, szynka z liściem 10g, ser mozzarella 15g,  mix warzyw 30-50g Owoc 100g Rosół drobiowo-warzywny z makaronem 200g (kurczak 35g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, makaron jajeczny 16g, przyprawy) Filet z kurczaka 70g (filet z kurczaka 60g, jaja 5g, bułka tarta 7g, olej 10g, przyprawy), ziemniaki purre ok 100g, (ziemniaki 140g, masło 1,8g, mleko 7g) mizeria 60g (ogórek świeży, szczypiorek, rzodkiewka, śmietana 18%tł), kompot owocowy 200g (mieszanka kompotowa 20g, cukier 5g) Deser jogurtowy 150g (jogurt grecki, truskawka mrożona, herbatnik, borówka) 
Alergeny: Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, soja,  Zboża zawierające gluten, mleko łącznie  z laktozą, jaja, seler Zboża zawierające gluten, mleko łącznie  z laktozą, 
Środa 31.05. Paluchy pszenne 50g, masło 4g, parówka 40g, ketchup, ser żółty 15g, mix warzyw 30-50g, herbata  z cytryną 150 (herbata czarna, cytryna, cukier)  Pomidorki koktajlowe ok.50g Barszcz czerwony z ziemniakami 200g (burak czerwonyok.40g, ziemniaki 80g, barszcz biały 20g, marchew 20g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, koper, czosnek, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, przyprawy) Kopytka serowe ok. 150g (ser biały, mąka pszenna, jaja) surówka z marchwi i jabłka 60g (marchew, jabłko, cytryna) kompot owocowy 200g (mieszanka kompotowa 20g, cukier 5g) Talerz owocowy 100g 
Alergeny: Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja, soja Zboża zawierające gluten, mleko łącznie  z laktozą, seler, jaja  
Czwartek 01.06. Płatki kukurydziane mlekiem 200g (mleko 2%tł. 175g,płatki kukurydziane 25g) bagietka 35g, masło 4g, pasta z zielonego groszku 15g,(groszek zielony, pomidory suszone, oliwa, przyprawy) kiełbasa sucha krakowska 10g,  mix warzyw 30-50g Owoc 100g Zupa ogórkowa z ryżem 200g (szynka wieprzowa b/k, ogórek kiszony ok.25g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, ryż 12g, śmietana 15g, mleko 2%tł. 5g, przyprawy) Hamburgery z frytkami (udziec wołowy, bułka do hamburgerów, frytki, majonez, jogurt grecki, ketchup, ogórek kiszony, pomidor, sałata masłowa) kompot owocowy 200g (mieszanka kompotowa 20g, cukier 5g) Lody  
Alergeny: Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, Zboża zawierające gluten, mleko łącznie  z laktozą, soja, seler, jaja Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą 
Piątek 02.06. Chleb dyniowy 40g, masło 4g, twarożek ze szczypiorkiem 25g (ser biały, śmietana 12%tł. szczypior, sól) szynka drobiowa 15g, mix warzyw 30-50g, kawa inka z mlekiem 150g (mleko 2%tł. kawa inka, cukier) Owoc 100g Zupa pieczarkowa 200g (kurczak 25g, pieczarka ok30g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, makaron 15g, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Ryba na parze ok. 100g (filet z morszczuka, przyprawy) ziemniaki opiekane 100g (ziemniaki141g, przyprawy) surówka wiosenna 60g (sałata masłowa, papryka kolorowa, szczypior, pomidorki koktajlowe, ogórek świeży, oliwa, cytryna, miód) kompot jabłkowy 200g (jabłko 20g, cukier 5g) Rogaliki z marmoladą 50g (mąka pszenna, jaja, masło, drożdże marmolada,, mleko 2%tł, cukier) woda 150g 
Alergeny: Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, soja Zboża zawierające gluten, mleko łącznie  z laktozą, seler, ryba Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą 

Zastrzega się, że jadłospis może ulec zmianie. 

W trakcie całodziennego pobytu dzieci w przedszkolu podawana jest woda mineralna.