Jadłospis


*informacje o alergenach znajdują się na dole strony


Jadłospis od 21.04.2025 do 02.05.2025 roku

 ŚniadanieObiadPodwieczorek
Poniedziałek 21.04.       Poniedziałek Wielkanocny       
Wtorek 22.04.Chleb kanapkowy 40g, masło 5g, ser biały 15g,miód 10g, mix warzyw 30-50g, herbata ziołowa 150g   II Śniadanie Warzywo 40g, słonecznik 10gZupa szpinakowa z jajkiem 200g (szpinak ok.25g,jajo ok.15g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, koper, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g,przyprawy) Ryż z jabłkiem 230g (ryż 30g, jabłko 130g, jogurt grecki 10g, cukier ok.5g) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Mus owocowy 100g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Środa 23.04.Chleb dyniowy 40g, masło 5g, pasta z ciecierzycy ok.20g (ciecierzyca, oliwa, przyprawy) polędwica kanadyjska 15g, mix warzyw 30-50g, mleko 150g   II Śniadanie Owoc 100gZupa jarzynowa 200g (marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, kalafior, fasolka szparagowa, cebula, makaron 16g, por 2g, śmietana 12%tł, mleko2%tł. 5g, nać, koper, przyprawy) Gulasz wieprzowy 80g (polędwiczki wieprzowe, cebula, mąka pszenna, przyprawy)ziemniaki opiekane 100g (ziemniaki, przyprawy, olej, mąka ziemniaczana), surówka colesław 60g (biała kapusta , marchew, jogurt grecki, cytryna, przyprawy), kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Jogurt malinowy 150g (jogurt naturalny,malina mrożona, cukier, mleko 2%tł) wafle ryżowe
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Czwartek 24.04.Płatki owsiane na mleku 200g (mleko 180g, płatki owsiane 12g) chleb królewski 35g, masło 4g, ser żółty 10g, szynka z liściem 10g, mix warzyw 30-50g   II Śniadanie Warzywo 40gRosół drobiowo warzywny z zacierkami 200g (kurczak ok.40g, pręga wołowa 20g, makaron 4jajeczny 15g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por, cebula, nać, przyprawy, selernaciowy) Filet z kurczaka na parze 60g (pierś z kurczaka, olej, przyprawy) ziemniaki purre ok 100g (ziemniaki 140g, masło 1,8g, mleko 7g ) surówka z buraków 60g (burak czerwony, jabłko, słonecznik, dynia, cytryna, przyprawy) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Rogaliki drożdżowe z marmoladą 60g (mąka pszenna, drożdże, jaja, marmolada, cukier, masło) herbata owocowa 150g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja
Piątek 25.04.Bagietka 40g, masło 5g, pasta jajeczna ok.20g, szt. (jaja, majonez, szczypior, pomidor), polędwica sopocka 15g, mix warzyw 30-50g,kakao 150g (mleko 2% tł. kakao, cukier)   II Śniadanie Owoc 100gKrupnik 200g (kurczak 25g, kasza jęczmienna 12g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, cebula, czosnek) Kotlety rybne z pieca 80g (filet z miruny 80g, jaja, bułka tarta, olej, przyprawy), ziemniaki purre 100g (ziemniaki 140g, masło, mleko 2%tł) surówka z kapusty kiszonej 60g (kapusta kiszona, jabłko, cebula, przyprawy, olej) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Soczek owocowy 200g, pałki kukurydziane
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja, gorczycaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, ryba, jaja   
Poniedziałek 28.04.Chleb kanapkowy 40g, masło 5g, konfitura truskawkowa 15g, ser żółty 15g, mix warzyw 30-50g, herbata owocowa 150 (herbata owocowa, cukier)   II śniadanie: Warzywo 40gKapuśniak 200g (biała kapusta 25g, kiełbasa schabowa 15g, szynkla bez kości ok.20g, ziemniaki 60g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, koper, czosnek, koncentrat pomidorowy 2g, przyprawy) Makaron z serem i musem truskawkowym 250g (makaron 50g, ser biały 50g, śmietana 18%, truskawka mrożona 50g, cukier 8g) sok owocowy 200gBudyń czekoladowy 150g (mleko, kakao, mąka ziemniaczana,mąka pszenna, masło, cukier) chrupki kukurydziane
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, selerZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Wtorek 29.04.Płatki kukurydzianena mleku 200g (mleko 180g, płatki kukurydziane 25g) chleb dyniowy 40g, masło 4g, szynka z liściem 10g, jajo ½ szt.mix warzyw 30-50g   II Śniadanie Owoc 100gZupa pomidorowa z makaronem 200g (kurczak ok.20g, marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, por 2g, nać, makaron 16g,koncentrat pomidorowy 10g, śmietana 12% 15g, mleko 2%tł. 5g, przyprawy) Kotlety mielone z pieca 70g (szynka wieprzowa 60g, jaja 6g, bułka pszenna 5g, cebula 6g, przyprawy), ziemniaki opiekane 100g, marchewka z groszkiem 60g (marchew, groszek zielony, masło, mąka pszenna, cytryna, przyprawy) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Deser jogurtowy 150g (jogurt grecki, cukier, czarna jagoda mrożona, herbatniki)  
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler, jajaZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą
Środa 30.04.Bułka graham 40g, masło 5g, pasta z tuńczyka 20g (tuńczyk, cebula, kukurydza, oliwa, przyprawy) szynka drobiowa 15g, mix warzyw 30-50g, kawa zbożowa z mlekiem 150g (mleko 2% tł. kawainka, cukier)   II Śniadanie Warzywo 40gZupa koperkowa 200g (marchew 25g, pietruszka 20g, seler 10g, ziemniaki 60g, śmietana 12%tł 15g, mleko 2%tł 2g, por, nać, cebula, czosnek) Leczo z ryżem ok. 230g (cukinia, papryka, pomidory, filet z piersi kurczaka, cebula, przyprawy, koncentrat pomidorowy, czosnek, olej, przyprawy, ryż brązowy 30g) kompot owocowy 200g (owoce 25g, cukier 5g)Owoc 1szt/ 100g
Alergeny:Zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktoząZboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą, seler 
Czwartek 01.05.       Święto Pracy       
Piątek 02.05.       Dzień Flagi RP       

Lista alergenów jest na stronie internetowej przedszkola i u intendenta.

Zastrzega się, że jadłospis może ulec zmianie. W trakcie całodziennego pobytu dzieci w przedszkolu podawana jest woda mineralna.  


Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, które napisane są pogrubioną czcionką. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: *pieprz,  *ziele angielskie, *liść laurowy, *majeranek, *oregano, *bazylia, * zioła prowansalskie, * papryka słodka , * pieprz ziołowy, *kwasek cytrynowy,*cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W trakcie codziennego pobytu dziecka w przedszkolu   podawana jest woda mineralna.

LISTA ALERGENÓW

Wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

Substancje zawierające alergeny:

1. Zboża zawierające gluten,(tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe), a także produkty pochodne.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

 3. Jaja i produkty pochodne.

 4. Ryby i produkty pochodne.

 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

 6. Soja i produkty pochodne.

 7. Mleko i produkty pochodne

 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Ancaridum occidentale), orzeszki pekan (Carya illioiesis/Wangenh/ K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa) , pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne

 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne.

 10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2.

13. Łubin i produkty pochodne.

 14. Mięczaki i produkty pochodne.